lördag 18 augusti 2012

Marskalken

Sitter och retar upp mig på någon jävel till "filmregissor" som skall göra en "dokumentär" om Marskalken. Med kenyanska skådespelare i kenya! Killen är säkert kommunist och ättling till någon av de röda i frihetskriget. Just den sorten verkar ha hämdlystnad utöver det vanliga. Historieförfalskning är legio bland det drägget.

Det underliga är att detta är subventionerat av YLE,  Finlands motsvarighet till SVT. Nu har man ju ändrat finansieringen av YLE till en skatt, go figures, det var ingen som ville betala för skiten.


MARSKALKEN AV FINLAND GUSTAF MANNERHEIM 

Den siste riddaren

Fältmarskalken, friherre Carl Gustaf Emil Mannerheims karriär saknar motsvarighet i 1900-talets Europa. Han hann tjänstgöra i den ryska armén i tre årtionden och avancera till generallöjtnant och kommendör för VI kavallerikåren. Han kämpade för tsaren i två krig, i rysk-japanska kriget 1904–05 och i världskriget 1914–17. När Mannerheim återvände till sitt hemland i en ålder av 50 år hade han bakom sig en karriär i Ryssland som mänskligt sett hade varit tillräckligt för ett helt människoliv. 

Men så var det inte för Mannerheim. I december 1917 trädde han in på scenen i Finlands historia, där flera av hans förfäder hade gjort en lysande karriär. I Finland förde Mannerheim befälet i fyra krig, i frihetskriget 1918, i vinterkriget 1939–40, i fortsättningskriget 1941–44 och i Lapplandskriget mot tyskarna 1944–45. Han avancerade till kavallerigeneral och fältmarkskalk och hedrades på sin 75-årsdag med titeln Marskalken av Finland. Mannerheim var statsöverhuvud i två repriser, först 1919 som riksföreståndare med kungligt mandat och sedan 1944–46 som republikens president.

Han var den ende officeren i Europa som varit överbefälhavare under både första och andra världskriget.

1 kommentar:

  1. Hahaha! Du måste skoja?!
    Om det är sant så är det garanterat en sån kommunist som viger sitt liv åt att missbruka och misstolka ordet solidaritet, som sitter vid rodret.
    Antagligen har vederbörande brakat i sig en avsevärd mängd hallucinogener eftersom idén med att en finsk nationalhjälte ska spelas av en kenyan...?

    SvaraRadera