måndag 20 augusti 2012

Marskens pojkar

Anekdot.

När jag i ca 16 års ålder färdades österut, bortom Valamo kloster, tillsammans med tre gubbar, för att hämta en Karelsk björnhundsvalp, utspelades denna historia.

När vi efter en natts bilresa rullar in på kenneln, en 7-tiden på morgonen, så stapplar en gammal skintorr gubbe ut, iklädd nätbrynja eller vad dom underskjortorna kallas och sätter sig i en gungstol på verandan. Gubben deklarerar - "hu-hu, idag är det lite bakfylla", skakar fram två nitro-piller, korkar en Koskenkorva och sköljer ner pillren.

Dagen spenderar vi med att vandra runt och inspekta hundar, ca 70 st, som skäller oavbrutet. Gubben går runt med oss med en vinflaska i handen och förklarar respektive hunds fördelar.

Mot eftmiddagen blir vi inbjudna till "slutförhandling" över en middag. Gubben som säkert avverkat två pavor vin vid det här laget har blivit lite smålullig och börjar berätta om flykten från Karelen... Efter att ha sonderat våra åsikter om den östliga grannen och fått rätta svaren, lyser det fårade ansiktet upp i ett brett leende och han utbrister.

- "Jag visste nog att ni var Marskens pojkar"

Efter det hämtar han två välputsade pistoler ur sovrummet och förevisar. Gubben är beredd att skjuta ryssar på direkten. Båda pistolerna är av tyskt fabrikat, den ena vill ja minnas var en Walther, den andra kan jag med säkerhet säga att var en Mauser eftersom tidigare nämnda Riddare efterlämnade en sådan (fanns i min fars ägo tills han ansåg att "någon" pillade på den, eftersom ammunitionen minskade efterhand).

Mauser C96 M1916, 9mm Parabellum*











*Parabellum (lat. parare (förbereda) och bellum (krig) sådeles förbereda eller förberedelse för krig) är en ammunitionsbeteckning.

Tillägg: I efterhand, är jag inte säker på ifall det var en "Ukko Mauser" som den på bilden. Var det ett krigsbyte kan den mycket väl ha varit en "Bolo Mauser" (Bolo från Bolsjevik ) tagen från någon rysk officer.


1 kommentar:

  1. Mera! Mera!
    Folkbildning med grogg. - Ett format för SvT.

    SvaraRadera